Pages

20 Ekim 2012 Cumartesi

6 TARHANA ÇORBASI

Tarhana Çorbası sabah kahvaltıları dahil her öğün yenilebilir.Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de aslında Tarhana Farsça bir kelimedir.Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için Tarhanayı bulmuşlar.Daha önce size kendi yöreme ait Tarhana Tarifini vermiştim.Şimdide bu Tarhana dan içinizi ısıtacak bir Tarhana Çorbası yapmanız için güzel bir tarif paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:
3 çorba kaşığı tarhana
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
Sıvı yağ
Tavuk suyu
Tuz,karabiber,pul biber,nane



Hazırlanışı:
Tarhanayı önceden üzerini geçmeyecek şekilde ılık suyla karıştırıp,bekletin.


Çorbayı pişireceğiniz tencerede yağı kızdırın.İnce ince doğranmış sarımsakları ekleyin. Soteledikten sonra süzgeç ile sarımsakları alın.Domates ve biber salçasını ilave edin.Kavurduktan sonra 3 kase su koyun.Su ılıdıkdan sonra suda beklettiğimiz tarhanayı kaşık ile ezip,sulandırıp ekleyin.Kaynayıncaya kadar çorbayı karıştırın.Topaklanmaması için kaynayıncaya kadar karıştırmalısınız.Kaynadıktan sonra tuzu,baharatları ve naneyi ekleyip bir süre daha kaynattıktan sonra altını kapatın.Sıcak olarak servis yapın.



6 yorum:

  1. kışın en sevdiğim çorbadır canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık, size bir tavsiyem olacak, bir adet kuru soğan ince ince kıyıp hafifçe kavurun, çok farklı leziz bir olmakta. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyenizi muhakkak bir daha ki sefere deneyeceğim.İlginiz için teşekkür ederim.Sevgilerimle.

      Sil
  3. Efendim, Hürmetler, ellerinize saglik ki, bende sizin sayfanizi takip ediyorum, fakat Malesef ki, yukarda vermis oldugunuz ön bilginin yanlis oldugun TARHAN'a nin bulundugu yörelerin ki, cinsine göre Hep Türk elleri oldugunun dikkatini cekerim, Tarhana , bazilarina göre Dar-iHane (osmali Farscasi) aslinda Tuva 'dan, Tibete kadar Yine Tuva'dan Macaristana kadar Hep aynidir, ve Fars yani Acem'ler ile alakasi yoktur, Göcebe ve uzun yollari hele savas esnasinda akinlarda Hafif fakat doyurucu bu kurutulmus toz dünyanin ilk instant corbasidir,, Iki cinsi vardir, sizlerde oldugu gibi AKTARHAN'a, ki bu Yogurt ve un ile yapilir, ve daha sonra tatlandirilir, salca ve baharatlarla, BIR'de Kirmizi Tarhana vardirki, bizim yöremizde Baharati, Kapya Biberi , Ciprisa dedigimiz Ot, sarimsak ve salcalar Hamuruna Konur, Hatta bir köyün arasinda bir km olsa dahi tarifi degisir bir gün yolunuz düserde Babaeski Veya Lüleburgaz'a denemenizi rica ederim,,,, Hürmetler,,

    YanıtlaSil
  4. ayrica AKTARHANA icin müsade ederseniz, tavsiyem olsun, önce kirin ufalayin ve biraz tencerede kuru olarak, kavurun,,, daha sonra diger islemleri yanin,
    KirmiziTarhanada ise, bir cay bardagi ufalanmis olan Kirmizi tarhanyi büyük bir su bardaginda soguk su ile acin,,, ondansonra istediginiz sekilde yapabilirsiniz, mesela, sütlü ve Nogutli, veya sebzeli ve kiymali, Hürmetler,,,

    YanıtlaSil